Diabetikët - Kombinimi ushqimor

-Kombinimi korrekt i ushqimeve për të mos rritur sheqerin në gjak dhe insulinën.

Mjaftojnë pak rregulla të thjeshta për ti mbajtur nën kontroll që të lejojnë të jetosh në mënyrë të shëndetshme dhe të ekuilibruar. 


𝟭.𝗞𝘂𝗷𝗱𝗲𝘀 𝗺𝗲 𝗸𝗮𝗿𝗯𝗼𝗵𝗶𝗱𝗿𝗮𝘁𝗲𝘁!

Gabimi më i zakonshëm është konsumimi në të njëjtin vakt i karbohidrateve të tipeve të ndryshëm. Nëse doni me patjetër ti konsumoni bashkë, mos harroni se karbohidratet nga burime të ndryshme duhet të formojnë së bashku 1 porcion të vetëm (për shembull: 1/3 makarona+1/3 patate+ 1/3 bukë).

Gjithashtu patatet, kungulli, karrotat nuk janë perime dhe përmbajnë karbohidrate pra nësedoni ti konumoni bashkë me makaronat apo bukën, duhet të reduktoni sasinë e secilës në 1/3 ose ¼ sipas rastit. 


𝟮.𝗞𝘂𝗷𝗱𝗲𝘀 𝗺𝗲 𝗳𝗿𝘂𝘁𝗮𝘁!

Frutat përmbajnë karbohidrate. Nëse keni dëshirë ti hani gjatë vakteve, evitoni kombinimin me burime të tjera karbohidratesh si makaronat apo buka.

Shembull: 

❌: oriz ose makarona + fruta + proteina

✔: Fruta + perime + proteina ose 1/2 porcion fruta + 1/2 porcion oriz ose makarona + perime + proteina 

𝟯.𝗞𝗼𝗺𝗯𝗶𝗻𝗶𝗺𝗶 𝗶 𝗺𝗮𝗸𝗮𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗲 𝗺𝗲 𝗹𝗲𝗴𝘂𝗺𝗲𝘁!

Si makaronat, ashtu edhe legumet (fasule, thjerrëza, qiqra, bizele) përmbajnë karbohidrate, pra duhet pasur kujdes me këtë kombinim.

Shembull:

❌: makarona + legume + perime + fruta

✔: 1/2 porcion makarona + 1/2 porcioni legume me perime. 

𝟰.𝗣𝗷𝗮𝘁𝗮 𝗲 𝗽𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗵𝗲 𝗲𝗺𝗯𝗲𝗹𝘀𝗶𝗿𝗮!

❌: makarona/oriz/patate + perime + proteina + fruta + ëmbëlsirë

✔: makarona ose oriz ose fruta ose ëmbëlsirë

Apo

1/2 porcion makarona ose oriz + 1/2 porcion ëmbësirë ose fruta + perime + proteina


0.0519
268.45 KB